Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΕΙΡΗΝΗ- ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

 Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με την ειρήνη και τον πόλεμο. Αναφερθήκαμε στις έννοιες αυτές επειδή το θέμα του πολέμου είναι ένα επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης και που τα ίδια τα παιδιά συζητούν και προσπαθούν να ενημερωθούν με όσα ακούνε και μαθαίνουν από την τηλεόραση.

-Έτσι αρχικά, είδαμε ένα animation με ελληνικό τίτλο "Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι" και σχολιάσαμε όσα είδαμε στο βίντεο, τι μας έκανε εντύπωση, ποιές ήταν οι αντιδράσεις του μικρού μας ήρωα.


Και τους δείξαμε τις παρακάτω εικόνες:




Κατόπιν, με ερωτήσεις μας στα παιδιά, τα παροτρύναμε να φανταστούν τον πόλεμο και την ειρήνη σαν δύο παιδιά και να μας απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως πού μένουν, ποιά είναι η οικογένειά τους, τι τους αρέσει να παίζουν, ποιό είναι το αγαπημένο τους χρώμα κλπ. κι έτσι φτιάξαμε τα παρακάτω ιστογράμματα.



-Και διαβάσαμε το εικονόλεξο με το τραγούδι των LOCOMONDO, "Χέρια σαν τα δικά μας". Το ακούσαμε, είδαμε το σχετικό βίντεο και το τραγουδήσαμε, ενώ επικεντρωθήκαμε στο τι μας δείχνουν οι εικόνες του τραγουδιού, τι μπορούν να κάνουν τα χέρια μας. Και τέλος, συμπεράναμε ότι τα χέρια μας κάνουν καλά και κακά πράγματα και ότι το μυαλό μας είναι αυτό που επιλέγει αν θα κάνουμε καλά ή κακά πράγματα.




-Ενώ παίξαμε παιχνίδι εμπέδωσης των εννοιών του πολέμου και της ειρήνης, με το χαμογελαστό και το θλιμμένο χταπόδι. Τα παιδιά περνούσαν στο διπλανό τους το χταπόδι και του αλλάζανε συνέχεια την έκφραση στο πρόσωπό του. Όταν σταματούσε η μουσική με το τραγούδι που μάθαμε τότε το παιδί μας έλεγε μία λέξη σχετική με τον πόλεμο ή την ειρήνη, ανάλογα με τον αν το χταπόδι ήταν λυπημένο ή χαρούμενο.



- Επίσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου) διαβάσαμε το παραμύθι "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε".


- Ζωγραφίσαμε ένα λουλούδι- χέρι που κρατούσε μια καρδιά και φτιάξαμε έτσι το Λουλούδι της Ειρήνης. Αφού το έκοψαν τα παιδιά, το κολλήσαμε σε μία γλάστρα που ζωγράφισαν επίσης τα ίδια, και τους δόθηκε η οδηγία "Φαντάσου ότι μέσα στην Άνοιξη, ανθίζει το πιο όμορφο λουλούδι, το Λουλούδι της Ειρήνης. Πώς μοιάζει; Ποιές σούπερ δυνάμεις θα έχει για να σταματήσει τον πόλεμο; Πώς θα το ονομάσεις; Πού θα το φυτέψεις:" Έτσι, τα μικρά μας ζωγράφισαν και έφτιαξαν το πιο όμορφο λουλούδι, με τη δύναμη της αγάπης, της χαράς, που φωνάζει "ΠΑΓΟΣ" όπως η Έλσα (FROZEN) και σταματάνε τα όπλα, ένα λουλούδι με πολλά ονόματα όπως Χαρά, Αγάπη, Ειρήνη, Άννα, Παναγιώτης το οποίο φυτέψαμε σε χώμα μαλακό, στο σπίτι μας, στον κήπο μας ή στο σχολείο....ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, όπως αυτό το λουλούδι...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε: