Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΑΠΟΚΡΙΕΣ (ΜΕΡΟΣ 2)

 Σε συνέχεια την προηγούμενης ανάρτησης και με αφορμή την περίοδο της Αποκριάς, ασχοληθήκαμε πολύ με τα ήθη και τα έθιμα του καρναβαλιού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στον κόσμο. Είδαμε σχετικά βίντεο, παίξαμε αρκετά ψυχοκινητικά παιχνίδια, κάναμε κατασκευές, μάθαμε τραγούδια, κατασκευάσαμε μάσκες ή καπέλα και χορέψαμε.

Κατασκευή καπέλου


ΚΛΟΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ

Κατασκευή Κλόουν από ανακυκλώσιμα υλικά

Μάθαμε το τραγούδι "Ο Παλιάτσος", σε στίχους της Μέλπως Ζαρόκωστα. Αναλύσαμε πώς μας κάνει η μουσική του να νοιώθουμε και κατόπιν, ασχοληθήκαμε με τον κλόουν. Μάθαμε τι κάνει, ποιός είναι, κάναμε την αντίστοιχη εξακτίνωση με αυτά που μας είπαν τα παιδιά τα ίδια, και αναλύσαμε τα συναισθήματα που μπορεί να νοιώθει.













Επικεντρωθήκαμε στο συναίσθημα της χαράς και ζωγραφίσαμε πότε νοιώθουμε χαρούμενοι.







Ενώ, τα ίδια τα παιδιά έβαψαν τον εαυτό τους κλόουν σε μια άκρως δημιουργική για τα ίδια δραστηριότητα.






Παίξαμε παιχνίδια μαθηματικών με το ζάρι και τους κλόουν.

- Ανάλογα με τον αριθμό που έφερνε το ζάρι βάζαμε το αντίστοιχο καπέλο που έδειχνε ο πίνακας στον κλόουν.





Ή ανάλογα με τον αριθμό που έφερνε το ζάρι, το κάθε παιδί ζωγράφιζε τόσες μπάλες στη δική του κάρτα με τον κλόουν, όσες έδειχνε το ζάρι που έριχνε την κάθε φορά. Νικητής βγήκε αυτός που χρωμάτισε πρώτος όλες τις μπάλες που είχε στην κάρτα του.





- Διαβάσαμε παραμύθια, όπως τον Αρλεκίνο της Ζωρζ Σαρή και το μουσικό βιβλίο, Το καρναβάλι των Ζώων, βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Καμίγ Σεν-Σανς. Και ψηφίσαμε ποιό μουσικό κομμάτι από την παρέλαση των Ζώων μας άρεσε περισσότερο.


Κάναμε αποκριάτικο πάρτυ και χορέψαμε, διασκεδάσαμε, παίξαμε παιχνίδια, λύσαμε αποκριάτικους γρίφους και φυσικά....μασκαρευτήκαμε. Παράλληλα, χορέψαμε το έθιμο της αποκριάς, που μας έρχεται από τον Πόντο της Μικράς Ασίας, το Γαϊτανάκι.






- Ζωγραφίσαμε το έθιμο με το Γαϊτανάκι.



- Φτιάξαμε μουσικά rainsticks για να παίζουμε μουσική σαν γνήσιοι μασκαράδες.







Ενώ συνεχίσαμε με τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής.

-Κόψαμε, κολλήσαμε ή ζωγραφίσαμε τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας.







- Αναλύσαμε τις τροφές που τρώμε την Σαρακοστή, ποιές τροφές θεωρούνται νηστίσιμες και ψάξαμε και τις βρήκαμε σε φυλλάδια του σούπερ μάρκετ.


- Και τέλος, φτιάξαμε την Κυρά Σαρακοστή, όπως το τραγουδάκι της.... Η Κυρά Σαρακοστή που 'ναι έθιμο παλιό, οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό...ώστε τα παιδιά να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι να έρθει το Πάσχα, με τα πόδια της τα εφτά!!!








ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε: